Evrenin %31’i maddeden oluşuyor; bu, kozmosun yalnızca küçük bir kısmını kaplayan, çoğu gizemli ve tanımlanamayan unsurları içeriyor. Albert Einstein’ın genel görelilik kuramı, kütle ve enerjinin ayrılmaz olduğunu ifade eder. Meşhur E=mc² formülü de bu kuramdan türemiştir. Bu formül, kütlenin doğrudan enerji içerdiğini belirtirken, bilim insanları da evrendeki toplam kütle-enerji miktarını anlamak için maddeyi ölçmeye çalışıyor. Yani gördüğümüz kütlenin, evrende var olan enerjinin yalnızca küçük bir kısmını temsil ettiğini gösteriyor. Ancak bu ölçümler yalnızca görünür değil, aynı zamanda “görünmeyen” maddeyi de kapsar.
Günümüzde “madde” denildiğinde çoğumuz gördüğümüz katı cisimleri ya da onları oluşturan atomları düşünürüz. Atomun yapısı, tarih boyunca sürekli gelişen bir anlayışla araştırılmıştır. 1808’de İngiliz kimyager John Dalton, maddenin bölünemeyen parçacıklardan oluştuğunu öne sürdü. Daha sonrasında, Rus bilim insanı Dimitri Mendeleev, atomların özelliklerini sıralayarak periyodik tabloyu oluşturdu. Yüzyıllar geçtikçe bilim insanları, atomların aslında daha küçük bileşenlerden oluştuğunu keşfetti. Bu bileşenlerin, proton, nötron ve elektron gibi temel parçacıklardan meydana geldiği anlaşıldı. 20. yüzyılın ortalarında ise fizikçiler, proton ve nötronların kuarklar adı verilen daha küçük parçacıklardan oluştuğunu fark etti. Bu keşif, maddenin yapı taşlarının düşündüğümüzden çok daha karmaşık olduğunu gösterdi.
Günlük hayatımızda maddeyi katı, sıvı, gaz veya plazma hâlinde gözlemleriz. Ancak uç koşullar altında madde, farklı haller alabilir. Örneğin, aşırı basınçta maddeler, hem sıvı hem gaz özellikleri taşıyan süperkritik akışkanlar haline gelirken, aşırı düşük sıcaklıklarda ise Bose-Einstein yoğunlaşması meydana gelir. Bu durumda, atomlar birleşerek tek bir kuantum varlık gibi hareket eder. Daha uç bir örnek ise nötron yıldızlarıdır. Bu devasa yıldızlar, süpernova patlaması sonrası çekirdekleri büzüştüğünde oluşur. Nötron yıldızlarının yapısı, atomları oluşturan protonları ve nötronları dahi parçalayarak, neredeyse saf bir nötron yığını haline getirir. Sadece bir çay kaşığı nötron yıldızı, milyar ton ağırlığında olabilir.
Son yıllarda gökbilimciler, evrenin büyük ölçekte yapısını inceleyerek, madde yoğunluğunu belirlemeye çalıştılar. Karanlık madde, evrendeki maddenin %85’ini oluştursa da, doğrudan gözlemlenemiyor. Bunun varlığı, kütleçekim etkileri ile anlaşılabiliyor. Avrupa Uzay Ajansı’nın Planck Gözlemevi, kozmik mikrodalga arka plan ışımasını ölçerek, evrenin madde yoğunluğunu %31 olarak doğruladı. Ancak yeni araştırmalar, kütle zenginlik ilişkisi gibi yöntemlerle de bu oranı doğruluyor. Kaliforniya Üniversitesi’nden astrofizikçi Gillian Wilson, bu yöntemin daha önce çok kullanılmadığını fakat elde edilen sonucun Planck’ın verileri ile örtüştüğünü ifade ediyor.
Karanlık madde ile ilgili birçok teori var. Bazı bilim insanları, bunun evrenin ilk zamanlarında oluşmuş kara delikler gibi “gizli baryonik madde” olduğunu düşünüyor. Diğer bir grup ise tanıdık maddenin tamamen farklı özelliklere sahip, yeni bir tür parçacık olduğunu savunuyor. Karanlık madde gerçekten varsa, bu maddeyi gözlemlemek için eROSITA, Rubin Gözlemevi ve Euclid Uzay Teleskobu gibi yeni nesil araçlardan faydalanmak mümkün olabilir. Riverside Üniversitesi’nden Muhammed El Haşaş, bu yeni gözlemler sayesinde evrene ve onun yapı taşlarına dair farklı bir bakış açısına sahip olmayı beklediklerini söylüyor.
Tesla, elektrikli otomobil pazarındaki liderliğini sürdürüyor ve 2024 yılıyla birlikte Tesla Model Y, sektördeki konumunu…
Samsung Galaxy S24 Ultra, şirketin amiral gemisi serisinin en yeni üyesi olarak teknoloji dünyasında büyük…
Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK), Twitch platformundaki büyük veri sızıntısı nedeniyle, Türkiye'de yerleşik 35 bin…
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Dünya Bankası iş birliğiyle Türkiye’de yeşil dönüşüm hedeflerine yönelik büyük bir…
Jake Paul ile Mike Tyson arasında gerçekleşen, dünyanın dört bir yanından milyonlarca izleyicinin merakla beklediği…
Xbox Oyunları Artık Rakip Konsollarda da Yer Alabilir Xbox başkanı Phil Spencer, yakın zamanda Bloomberg…